Hleb

O hlebu bih mogao da pišem mnogo. Kao o osnovnoj stvari u kuhinji ili kao o metafori početka, osnove i pripadnosti. Hleb miriše na kuću, na dom, na one kasne večeri uz šporet. Miriše na osnovu, na selo, na početke. Bez hleba retko koji čovek može zamisliti obrok. Bez njega nema ni osećaja koji povezuje ljude.

DSC_0144
Ima u hlebu to nešto što mi se stalno mota po glavi kao misao o kuhinji kao centru kuće. U njoj se sprema hrana, u njoj se prožimaju energije i međusobno dopunjuju. U njoj čarobnjaci stvaraju magiju za sebe i za druge ljude. Hleb je početak svih početaka, duša široka kao svemir, rukama utisnuta u brašno i vodu. Hlebu se posvećuje pažnja i daje mu se na značaju više nego drugoj hrani, on je prva i vrhovna materija svake kuhinje i svakog obroka. On je ono što spaja ljude i ukuse. On je ono, što nazivamo domom.

 

DSC_0185

Pre nekoliko dana sam razmišljao o tome šta bi to moglo da bude sledeći recept za blog, preturao sam po internetu i sveskama u potrazi za tim nečim i u jednom trenutku sam spazio ovo. Soda hleb. Lak za pravljenje, rustičnog izgleda, lep, miriše na brašno. Iznutra mekan, okolo hrskav. Sit.

DSC_0137

Recept:

Sastojci: 500g brašna (može mešano integralno i belo, ili samo belo), kašičica sode bikarbone, kašičica soli, 400 ml mlaćenice*

*Mlaćenica ( i ja sam prvi put čuo za ovaj izraz, ne znam postoji li neki drugi) je nešto što se u stranim zemljama može pronaći u marketima kao gotov proizvod te koristiti, kod nas ga nema, ali se može lako dobiti i zameniti – u mleko dodajte jednu kašiku neke kiseline (sirće ili limunov sok) promešajte i ostavite 5 minuta i nakon toga to mleko koristite prilikom mešenja. Ono će postati samo za nijansu gušće.

U većoj posudi pomešajte brašno, sodu i so te u nju dodajte mleko (mlaćenicu) i varjačom mešajte dok testo ne počne da se sjedinjuje, nakon što se iole sjedinilo prebacite ga iz posude na pobrašnjenu radnu površinu. Premesite ga rukama kako biste ga oblikovali i još malo sjedinili. Kod ovog hleba je veoma bitno  da se ne mesi previše, minut i po do dva najviše dozvoljeno.
Testo koje ste oblikovali položite u tepsiju koju ste obložili pek papirom ili posuli brašnom (ovo će hlebu dati prilično lep i rustičan izgled nakon pečenja). Veknicu/lopticu zasecite nožem po sredini i prorezima formirajte krst (u zavisnosti koliko duboko ga zasečete toliko će se „rascvetati“ prilikom pečenja. Odozgo takođe možete posuti malo brašna zbog izgleda gotovog hleba.

Pecite hleb na 200 – 220 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni, oko 40 – 45 minuta.
Ukoliko vam smeta malo tvrđa korica koju ovaj hleb ima, nakon pečenja ga umotajte u mokru krpu koja će je omekšati.

Постави коментар